Защо потребителите на бързи кредити избягват заложните къщи?

От известно време си задавам въпроса защо човекът имащ нужда от спешни пари в преобладаващия брой случаи дори не си и помисля за бърз кредит срещу залог от заложна къща, или пък в случай, че го приема като вариант го поставя на последно място сред възможностите. Направо противоречи на нормалната човешка логика потребителят да се обръща към финансови институции за бързи кредити, при положение, че най-малкото лихвените ставки са еднакви, ако не и по-добри за определени суми. При това положение основната причина клиентите да странят от заложните къщи, определено не е цената на кредита.

Корените на проблема с ниското доверие в заложните къщи трябва да се търсят на първо място в негативния обществен образ създаван на заложните къщи от медиите, като в повечето случаи се касае не за заложни къщи, а за частни лихвари, които дори нямат помещение означено като заложна къща. При целия негативен образ създаден и поддържан от 20 години на бизнеса кредитиране срещу залог вина носят и самите законно работещи заложни къщи, които не полагат дори минимални усилия за това да реабилитират сектора в очите на обществото. Естествено тази незаинтересованост от това какво клиентите мислят за кредитирането срещу залог, липса на визия за бъдещето на този бизнес, както и липсата на силна браншова организация, която да защити интересите на заложните къщи доведе до това, че новопоявилите си финансови институции предлагащи бързи кредити без залог и поръчители бързо и лесно се настаниха в нишата дребното потребителско кредитиране, вземайки сериозен дял от него.

От другата страна на медала са самите потребители, които силно повлияни от агресивната реклама, и предубедени от медийните писания по отношение на заложните къщи под давление на нуждите си сляпо се нахвърлиха върху предлаганите им лесни пари, без дори най-малка идея какво ги очаква. А ги очакваше неясни условия в още по-неясни договори, проблеми с принудително събиране на задължения от събирачи на кредити и части съдебни изпълнители……… И в крайна сметка се оказаха принудени отново да се обърнат към заложните къщи, но вече не за да покрият първоначалната си нужда, а за да се разплатят с финансовите институции, обещали им бързи кредити.

В момента мнозина изтеглили бърз кредити от финансова институция и в последствие отново обърнали се към заложните къщи си задават въпросите:

1. Защо взех този кредит при неясни условия и скрити такси?

2. Защо рискувах в несигурните времена да тегля кредит, който по презумпция трябва да се погасява от също така несигурна заплата, а не заложих някоя движима вещ в заложната къща и да получа същите пари, но срещу много по-малко проблеми?

3. Струваше ли си всички нерви, оскъпяване, съдебни такси и тройно увеличаване на размера на кредита удобството да изтегля бързи пари? ………..

И отново както в началото на кризата и заложните къщи бяха спасение за много хора затруднени да плащат кредитите си в банките, сега същите заложни къщи помагат на клиентите си, да разрешат финансовите си проблеми с финансовите институции. А всичко можеше да е много по-просто и още в началото клиентът да бъде подпомогнат от заложната къща, където щеше да получи ясните условия, независимостта от икономическите трусове и липсата на проблеми при изпадане в неплатежоспособност.

Posted on 11.11.2011, in Заложни къщи and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: