Заеми срещу залог от българските заложни къщи

Повечетzaem-zalozhna-kashtaо българи вече са свикнали с мисълта, че съществуват банките, към които винаги могат да се обърнат за заеми ако имат необходимост. Но както се оказва на практика банките не винаги и не за всеки могат да се окажат надежден партньор когато финансовата нуждата наложи спешни действия. Когато скоростта на отговор на проблема е от решаващо значение, а такива са повечето случаи гражданите търсят други кредитни варианти, които могат да отговорят в адекватни срокове на нуждите им от пари. Сред тези варианти са и българските заложни къщи, които са специализирани именно в отпускането на бързи кредити срещу залог.

Кредитът от банка е по-евтин.

Докато само до преди 7-8 години никой не се замисляше за заложните къщи като алтернатива на банките, във връзка с лесно достъпния и с ниска лихва банков капитал, днес положението е диаметрално противоположно предвид затегнатото отпускане на парични средства от банките. В момента къщите кредитиращи срещу залог на движими вещи са предпочитан вариант за бързи, краткосрочни и малки по размер заеми. Факт е, че и най-скъпия банков кредит е по-скъп от заемите срещу залог, но пък характеристиките на двата кредита са коренно различни. Банковия кредит обикновено се отпуска за години, докато този от заложна къща се дава от няколко дни до няколко месеца. Незапознатите с клиентите на заложни къщи „експерти“ изтъкват като аргумент, че за краткото, време за което се отпускат заемите от заложни къщи заемополучателите не биха могли да съберат сумата, докато при банките имат години, за да го погасят. Това обаче щеше да е вярно ако най-масовият заем от заложна къща не е според статистиката до 100 лева, което е малка и лесна за събиране сума.

Бързите кредити от заложна къща са по-достъпни.

Въпреки, че са по-скъпи от банковите кредити заемите от заложни къщи благодарение на предимствата, които имат. На първо място в заложната къща гаранцията, че ще получиш пари е 100% ако имаш естествено вещ, годна за залог, докато при банките има строги и високи критерии, които не винаги могат да бъдат покрити, като например работа на редовен трудов договор, документи за доходи, наличие на поръчители и т.н. В заложните къщи никой не се интересува от всичко това и получател на паричен заем може да стане всеки безработен, пенсионер, студент и т.н. който има какво да заложи. Освен това банките са много придирчиви към предишната кредитна история на клиентите, гледа се има ли предишни кредити, просрочвал ли ги е, има ли задължения към други банки или други кредитори. Точно напротив – в никоя от българските заложни къщи не биха се ровили в досието на клиента, най-малкото защото не разполагат с достъп до ЦКР и да получат пари могат както „лошите“ платци към банките, така и такива имащи задължения към небанковите кредитни институции например. Всичко зависи само и единствено от наличието на предмет, който да служи за гаранция по бързия кредит.

Как се получава заем срещу залог?

Понеже въпросът със залогът се явява един от основните в кредитирането осъществявано от заложни къщи, ще се спрем на него по-подробно. В повечето заложни къщи може да се занесе практически всичко. За класически залог се считат бижутата от злато. Но повечето заложни къщи приемат всичко от старинни предмети до последна дума на техниката и електрониката. Популярен залог са и автомобилите, а самият вид на залога зависи от сумата, от която се нуждае клиента. Колкото по-голяма е, толкова по-скъпа трябва да е вещта, която ще се залага. Естествено оценката която се прави в заложна къща е на по-ниска стойност позволяваща бърза реализация в случай, че кредита не бъде платен. Златото също се приема не на стойност като златно изделие, а като златен скрап. Но тук трябва да се отдаде дължимото на заложните къщи, че оценката която правят е буквално в рамките на минути.

Ако заемателят е доволен от оценката направена от заложната къща той сключва договор за залог, който се нарича заложен билет и оставя своята вещ на съхранение, а в замяна получава сумата, която следва да върне в съответствие с условията на договора. Ако клиентът не се яви на падежа практика на повечето заложни къщи е да не безпокоят клиента с напомняния, макар че някои го правят и то само след изрично съгласие на клиента. Заложната къща просто ще продаде заложената вещ и ще си върне отпуснатата по заема сума, с което няма да се натрупва негативизъм в отношенията между заложна къща и клиент, и същият е добре дошъл отново, ако има нужда …. и носи вещ, която да може да заложи. 🙂

Posted on 04.09.2015, in Заложни къщи and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: